Foto: R. Amesz

donderdag 3 november 2011

MORGEN II !!!!!

RIMRAMMEN IN DE REDOUTE REVISITED


Een avond vol hedendaagse poëzie in de sfeer van de jaren '60

Op vrijdag 4 november 2011 vanaf 20.00 uur vindt in de Spiegelzaal (Redoute) van La Bonbonnière in Maastricht een bijzondere poëzieavond plaats. Onder de naam Rimrammen in de Redoute Revisited treden achttien dichters uit zuidelijk Nederland samen op. Vier van hen - Leo Herberghs, Wiel Kusters, Ton van Reen en Hans van de Waarsenburg – traden op 1 november 1967 ook al in deze zaal op bij Rimrammen in de Redoute. In die tijd een nieuw fenomeen, overgewaaid uit Amerika en in 1966 door Simon Vinkenoog met Poëzie in Carré in Nederland geïntroduceerd. Hans van de Waarsenburg en Fred van Leeuwen (Regionale Omroep Zuid) zorgden voor de introductie in Maastricht. Een nieuwe generatie dichters trad tijdens deze drukbezochte en nogal tumultueus verlopen avond op. Rimrammen in de Redoute Revisited is een revival hiervan en brengt de generatie van destijds samen met twee generaties daarna. Bovendien is er, net zoals in 1967, live jazzmuziek. Ditmaal naar aanleiding van een bijzonder muzikaal-literair project van componist en muzikant Jesse Passenier.



De dichters die op 4 november ieder zo’n vijf minuten voornamelijk nieuwe gedichten zullen voordragen, zijn: Yi Fong Au (1989), Maarten van den Berg (1970), Chrétien Breukers (1965), Frans Budé (1945), Emma Crebolder (1942), Danny Danker (1974), Daan Doesborgh (1988), Babeth Fotchind (1993), Quirien van Haelen (1981), Leo Herberghs (1924), Paul Hermans (1953), Rouke van der Hoek (1952), Wiel Kusters (1947), Ton van Reen (1941), Arnoud Rigter (1978), Edwin Smet (1972), ACG Vianen (1972) en Hans van de Waarsenburg (1943). Presentator Bas Belleman, zelf ook dichter, stelt de dichters aan het publiek voor. Bovendien wordt het geheel aangevuld met historische geluidsopnamen van de eerste editie. Tussen de optredens door en na afloop is er live jazzmuziek van Patrick Kessels (drums), Jesse Passenier (toetsen/compositie), Roderik Povel (zang/toetsen) en Melle Weijters (fretloze-/harpgitaar). Deze alumni van Conservatorium Maastricht spelen muziek uit ‘Nos Pères’, het project waarmee Jesse Passenier dit jaar zijn Bachelorstudie compositie aan het Conservatorium Maastricht afrondde met een 9,5 en waarbij hij teksten van onder anderen Jacques Prévert, Gerard Reve en Albert Camus vertaalde naar muzikale composities. Omroep L1 maakt, net zoals de Regionale Omroep Zuid dat in 1967 deed, geluidsopnamen van de hele avond.

Het initiatief voor de revival van Rimrammen in de Redoute bijna precies 44 jaar na dato, kwam van uitgever Hennie Jetzes (Azul Press), die een boek schreef over 40 jaar poëziefestivals in Limburg, en dichter Hans van de Waarsenburg (Maastricht International Poetry Nights). Dit plan werd samen met het Huis voor de Kunsten Limburg, dat in 2010 onder andere een landelijke tournee organiseerde met jonge dichters uit Limburg en Brabant, opgepakt. De avond begint om 20.00 uur (zaal open voor publiek vanaf 19.30 uur). Rond 23.00 uur is de avond afgelopen. Iedereen is van harte welkom. Reserveren is niet mogelijk. De organisatie van Rimrammen in de Redoute Revisited hanteert het principe van entree naar eigen waardering. U bepaalt - achteraf - wat u betaalt. Het adres van La Bonbonnière is Achter de Comédie 1 in Maastricht.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten